Filament feed problem - E-motor stops while printing
#1
Sad 
Hello,
I have a problem: unpredictable feed stops while printing. Printer starts normally, working for some time (about 30 minutes) and in any unpredictable moment stop filament feed. The E-motor just stop and feeding wheel not rotating at all. If I catch the moment, pause printing job and resume printing again - it works properly for some time (5..15 minutes) and stops again.
It is definitely not about noozle pollution because if I use "Extrude more" command in the menu, it extrudes nice smooth wire of plastic. And it continue printing job good after pause. 
But it makes me crazy: any project longer than 30 minutes could be spoiled!

I believe it is a problem with G-codes translation.
I made experiments with slicers: with Cura v.3.6.0 (newest version) filament feed stops very quickly, even after 3..5 minutes.
IdeaMaker - the same.
Repetier-Host v.2.0.1 gives better results, but filament feed stops approximately after 30..60 minutes.

I'm using now PLA, noozle temperature 200..210C.

So now I suppose I wasted 500$ (printer cost +delivery) for nothing...  Crying

If someone can help me with this problem I would be very thanksfull for it!
  Reply
#2
(11-25-2018, 03:36 PM)Paulus Wrote: Hello,
I have a problem: unpredictable feed stops while printing. Printer starts normally, working for some time (about 30 minutes) and in any unpredictable moment stop filament feed. The E-motor just stop and feeding wheel not rotating at all. If I catch the moment, pause printing job and resume printing again - it works properly for some time (5..15 minutes) and stops again.
It is definitely not about noozle pollution because if I use "Extrude more" command in the menu, it extrudes nice smooth wire of plastic. And it continue printing job good after pause. 
But it makes me crazy: any project longer than 30 minutes could be spoiled!

I believe it is a problem with G-codes translation.
I made experiments with slicers: with Cura v.3.6.0 (newest version) filament feed stops very quickly, even after 3..5 minutes.
IdeaMaker - the same.
Repetier-Host v.2.0.1 gives better results, but filament feed stops approximately after 30..60 minutes.

I'm using now PLA, noozle temperature 200..210C.

So now I suppose I wasted 500$ (printer cost +delivery) for nothing...  Crying

If someone can help me with this problem I would be very thanksfull for it!

Here is a link to a video on  3D Printer Filament not feeding. Hope this helps...
https://www.youtube.com/watch?v=yHK04pTrlko

(11-25-2018, 03:36 PM)Paulus Wrote: Hello,
I have a problem: unpredictable feed stops while printing. Printer starts normally, working for some time (about 30 minutes) and in any unpredictable moment stop filament feed. The E-motor just stop and feeding wheel not rotating at all. If I catch the moment, pause printing job and resume printing again - it works properly for some time (5..15 minutes) and stops again.
It is definitely not about noozle pollution because if I use "Extrude more" command in the menu, it extrudes nice smooth wire of plastic. And it continue printing job good after pause. 
But it makes me crazy: any project longer than 30 minutes could be spoiled!

I believe it is a problem with G-codes translation.
I made experiments with slicers: with Cura v.3.6.0 (newest version) filament feed stops very quickly, even after 3..5 minutes.
IdeaMaker - the same.
Repetier-Host v.2.0.1 gives better results, but filament feed stops approximately after 30..60 minutes.

I'm using now PLA, noozle temperature 200..210C.

So now I suppose I wasted 500$ (printer cost +delivery) for nothing...  Crying

If someone can help me with this problem I would be very thanksfull for it!

Here is a link to a video on  3D Printer Filament not feeding. Hope this helps...
https://www.youtube.com/watch?v=yHK04pTrlko
  Reply
#3
(12-03-2018, 10:49 PM)Chris Dalyai Wrote: Here is a link to a video on  3D Printer Filament not feeding. Hope this helps...
https://www.youtube.com/watch?v=yHK04pTrlko

Hello Chris,
You did not read my message carefully. I have a completely different problem. 
I almost sure my problem due to idiotic cooling system. And not connected with any mechanical issues.
  Reply
#4
This sounds exactly like the issue I was having.
A year late but maybe this will help future users.

If you are using the recommended repetier-host make sure you are pointing to the correct print, printer, and extrude files.

Being new, this was the fastest and easiest workaround.
The SD Card contains a file named config.ini

Make sure that file is under the slic3r's printer, print, and extrude folder.
It's located at Users\"yourdir"\AppData\Roaming\Slic3r\
I copied the file into all three folders and they were then available for use in repetier.

In repetier-host I selected these config files for use when I went into slic3r then created the g-code and it worked like a charm.

If anyone has any further suggestions or advice on fine tuning these files or dos/donts please send me a message.

The content of the ini file is:

# generated by Slic3r 1.2.9 on Sun Aug 27 15:43:01 2017
avoid_crossing_perimeters = 1
bed_shape = 0x0,300x0,300x300,0x300
bed_temperature = 55
before_layer_gcode =
bottom_solid_layers = 3
bridge_acceleration = 0
bridge_fan_speed = 100
bridge_flow_ratio = 1
bridge_speed = 60
brim_width = 3
complete_objects = 0
cooling = 1
default_acceleration = 0
disable_fan_first_layers = 3
dont_support_bridges = 1
duplicate_distance = 6
end_gcode = G92 E0\nG1 E-15 F9000\nM104 S0 T0 ; turn off temperature\nM140 S0 ; turn off bed\nG1 X320 Y290 F10000 ; lower bed\nM84 ; disable motors
external_fill_pattern = rectilinear
external_perimeter_extrusion_width = 0
external_perimeter_speed = 45%
external_perimeters_first = 0
extra_perimeters = 1
extruder_clearance_height = 20
extruder_clearance_radius = 20
extruder_offset = 0x0
extrusion_axis = E
extrusion_multiplier = 1
extrusion_width = 0
fan_always_on = 1
fan_below_layer_time = 60
filament_colour = #FFFFFF
filament_diameter = 1.75
fill_angle = 45
fill_density = 20%
fill_pattern = rectilinear
first_layer_acceleration = 0
first_layer_bed_temperature = 80
first_layer_extrusion_width = 200%
first_layer_height = 0.3
first_layer_speed = 30
first_layer_temperature = 230
gap_fill_speed = 20
gcode_arcs = 0
gcode_comments = 0
gcode_flavor = reprap
infill_acceleration = 0
infill_every_layers = 1
infill_extruder = 1
infill_extrusion_width = 0
infill_first = 0
infill_only_where_needed = 0
infill_overlap = 15%
infill_speed = 80
interface_shells = 0
layer_gcode =
layer_height = 0.2
max_fan_speed = 100
max_print_speed = 200
max_volumetric_speed = 0
min_fan_speed = 100
min_print_speed = 10
min_skirt_length = 30
notes =
nozzle_diameter = 0.4
octoprint_apikey =
octoprint_host =
only_retract_when_crossing_perimeters = 0
ooze_prevention = 0
output_filename_format = [input_filename_base].gcode
overhangs = 1
perimeter_acceleration = 0
perimeter_extruder = 1
perimeter_extrusion_width = 0.4
perimeter_speed = 60
perimeters = 3
post_process =
pressure_advance = 0
raft_layers = 0
resolution = 0
retract_before_travel = 2
retract_layer_change = 1
retract_length = 6
retract_length_toolchange = 10
retract_lift = 1
retract_restart_extra = 0
retract_restart_extra_toolchange = 0
retract_speed = 40
seam_position = aligned
skirt_distance = 3
skirt_height = 1
skirts = 1
slowdown_below_layer_time = 7
small_perimeter_speed = 30%
solid_infill_below_area = 70
solid_infill_every_layers = 0
solid_infill_extruder = 1
solid_infill_extrusion_width = 0
solid_infill_speed = 30%
spiral_vase = 0
standby_temperature_delta = 0
start_gcode = G28 ; home all axes\nG1 X150 Y150 Z50 F10000
support_material = 0
support_material_angle = 0
support_material_contact_distance = 0.2
support_material_enforce_layers = 0
support_material_extruder = 1
support_material_extrusion_width = 0
support_material_interface_extruder = 1
support_material_interface_layers = 3
support_material_interface_spacing = 0
support_material_interface_speed = 100%
support_material_pattern = pillars
support_material_spacing = 2.5
support_material_speed = 80
support_material_threshold = 30
temperature = 205
thin_walls = 1
threads = 5
toolchange_gcode =
top_infill_extrusion_width = 150%
top_solid_infill_speed = 80%
top_solid_layers = 3
travel_speed = 250
use_firmware_retraction = 0
use_relative_e_distances = 0
use_volumetric_e = 0
vibration_limit = 0
wipe = 0
xy_size_compensation = 0
z_offset = 0
  Reply
#5
(08-09-2019, 01:44 AM)Crestfallen Wrote: This sounds exactly like the issue I was having.
A year late but maybe this will help future users.

If you are using the recommended repetier-host make sure you are pointing to the correct print, printer, and extrude files.

Being new, this was the fastest and easiest workaround.
The SD Card contains a file named config.ini

Make sure that file is under the slic3r's printer, print, and extrude folder.
It's located at Users\"yourdir"\AppData\Roaming\Slic3r\
I copied the file into all three folders and they were then available for use in repetier.

In repetier-host I selected these config files for use when I went into slic3r then created the g-code and it worked like a charm.

If anyone has any further suggestions or advice on fine tuning these files or dos/donts please send me a message.

The content of the ini file is:

# generated by Slic3r 1.2.9 on Sun Aug 27 15:43:01 2017
avoid_crossing_perimeters = 1
bed_shape = 0x0,300x0,300x300,0x300
bed_temperature = 55
before_layer_gcode =
bottom_solid_layers = 3
bridge_acceleration = 0
bridge_fan_speed = 100
bridge_flow_ratio = 1
bridge_speed = 60
brim_width = 3
complete_objects = 0
cooling = 1
default_acceleration = 0
disable_fan_first_layers = 3
dont_support_bridges = 1
duplicate_distance = 6
end_gcode = G92 E0\nG1 E-15 F9000\nM104 S0 T0 ; turn off temperature\nM140 S0 ; turn off bed\nG1 X320 Y290 F10000 ; lower bed\nM84 ; disable motors
external_fill_pattern = rectilinear
external_perimeter_extrusion_width = 0
external_perimeter_speed = 45%
external_perimeters_first = 0
extra_perimeters = 1
extruder_clearance_height = 20
extruder_clearance_radius = 20
extruder_offset = 0x0
extrusion_axis = E
extrusion_multiplier = 1
extrusion_width = 0
fan_always_on = 1
fan_below_layer_time = 60
filament_colour = #FFFFFF
filament_diameter = 1.75
fill_angle = 45
fill_density = 20%
fill_pattern = rectilinear
first_layer_acceleration = 0
first_layer_bed_temperature = 80
first_layer_extrusion_width = 200%
first_layer_height = 0.3
first_layer_speed = 30
first_layer_temperature = 230
gap_fill_speed = 20
gcode_arcs = 0
gcode_comments = 0
gcode_flavor = reprap
infill_acceleration = 0
infill_every_layers = 1
infill_extruder = 1
infill_extrusion_width = 0
infill_first = 0
infill_only_where_needed = 0
infill_overlap = 15%
infill_speed = 80
interface_shells = 0
layer_gcode =
layer_height = 0.2
max_fan_speed = 100
max_print_speed = 200
max_volumetric_speed = 0
min_fan_speed = 100
min_print_speed = 10
min_skirt_length = 30
notes =
nozzle_diameter = 0.4
octoprint_apikey =
octoprint_host =
only_retract_when_crossing_perimeters = 0
ooze_prevention = 0
output_filename_format = [input_filename_base].gcode
overhangs = 1
perimeter_acceleration = 0
perimeter_extruder = 1
perimeter_extrusion_width = 0.4
perimeter_speed = 60
perimeters = 3
post_process =
pressure_advance = 0
raft_layers = 0
resolution = 0
retract_before_travel = 2
retract_layer_change = 1
retract_length = 6
retract_length_toolchange = 10
retract_lift = 1
retract_restart_extra = 0
retract_restart_extra_toolchange = 0
retract_speed = 40
seam_position = aligned
skirt_distance = 3
skirt_height = 1
skirts = 1
slowdown_below_layer_time = 7
small_perimeter_speed = 30%
solid_infill_below_area = 70
solid_infill_every_layers = 0
solid_infill_extruder = 1
solid_infill_extrusion_width = 0
solid_infill_speed = 30%
spiral_vase = 0
standby_temperature_delta = 0
start_gcode = G28 ; home all axes\nG1 X150 Y150 Z50 F10000
support_material = 0
support_material_angle = 0
support_material_contact_distance = 0.2
support_material_enforce_layers = 0
support_material_extruder = 1
support_material_extrusion_width = 0
support_material_interface_extruder = 1
support_material_interface_layers = 3
support_material_interface_spacing = 0
support_material_interface_speed = 100%
support_material_pattern = pillars
support_material_spacing = 2.5
support_material_speed = 80
support_material_threshold = 30
temperature = 205
thin_walls = 1
threads = 5
toolchange_gcode =
top_infill_extrusion_width = 150%
top_solid_infill_speed = 80%
top_solid_layers = 3
travel_speed = 250
use_firmware_retraction = 0
use_relative_e_distances = 0
use_volumetric_e = 0
vibration_limit = 0
wipe = 0
xy_size_compensation = 0
z_offset = 0
Hello Crestfallen,
I already solved this problem by replacing correspond feeder e-motor driver module. Now it works fine.
So problem was in e-motor driver module, it failed from time to time and leaded to print failure.
  Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)